Veiligheid Dacia: 2/5 sterren bij Euro NCAP

Dingen slopen en dan roepen dat het uit naam van de wetenschap is, niemand komt er zo goed mee weg als de Euro NCAP. Bij ons lukt het niet eens als we een glas kapot laten vallen. Dit jaar zette de veiligheidsinstantie alvast zes modellen tegen de muur om ze een beoordeling te geven. De Volkswagen ID.4, de Skoda Enyaq, Cupra Formentor en de Polestar 2 scoorden allemaal vijf van de vijf sterren. Twee auto’s – die je gewoon in Nederland kunt kopen – haalden echter maar twee sterren.

De Dacia Logan en Sandero Stepway

Het zijn de Dacia Logan en Sandero Stepway die de ondermaatse score bij de Euro NCAP laten noteren. De twee modellen halen maar twee van de vijf sterren. De oorzaak ligt hem met name bij de veiligheidssystemen, die tegenwoordig veel invloed hebben op de score. Het automatische noodremsysteem remt bijvoorbeeld niet voor voetgangers of fietsers. Daarnaast is er geen systeem dat de auto binnen de lijntjes houdt op de snelweg.

Veiligheid Dacia lijdt onder besparingen

‘Dacia heeft zijn markt gevonden en daar blijven ze bij, maar een score van twee sterren getuigt niet van ambitie, zelfs niet voor een product met een lage prijs’, zegt Michiel van Ratingen van Euro NCAP. Qua stevigheid is het niet eens zo heel slecht. Als Dacia iets beter zijn best had gedaan op de veiligheidssystemen, dan kon het merk rekenen op vier van de vijf sterren. Een Honda e haalde vorig jaar bijvoorbeeld ook vier sterren. De Hyundai i10 noteerde drie sterren.

De crashtest