Alles wat ook maar een beetje met kamperen te maken heeft, is in coronatijd door het dak gegaan. In de eerste helft van 2021 was er een recordverkoop van campers, zowel nieuw als gebruikt. Ook caravans gingen lekker. Je zou verwachten dat vouwwagens niet ver zouden achterblijven en dat de prijs dat zou weerspiegelen. Maar blijkbaar wil niemand met de vouwwagen op stap. Ze worden zelfs gratis aangeboden op Marktplaats en andere verkoopsites. Voor 200 euro heb je er al eentje, inclusief inboedel.

Wat is een vouwwagen?

Misschien weet je niet eens meer wat een vouwwagen is – je ziet ze ook niet zoveel meer. Eigenlijk is het letterlijk een aanhanger met een tent erin. Vaak is het optuigen een kwestie van de tent uitklappen en een setje stokken onder de luifel zetten. Ongetwijfeld makkelijker gezegd dan gedaan, maar dan heb je je koude kletser tenminste verdiend. Je hebt ze zelfs met slaapplek voor acht personen. In de aanhanger is dikwijls genoeg ruimte voor kookspullen en eventueel nog je slaapzakken.

Moet je het überhaupt willen?

Oké, nu is met een krakkemikkig karretje met een tempo van 90 km/u richting de bestemming kruipen misschien niet je ideaalbeeld van een relaxte vakantie. Maar als je toch van plan was om te kamperen, is dit niet eens zo’n slechte optie. We vinden het vooral opvallend dat de prijzen zó laag zijn. De vouwwagens kun je veelal trekken zonder een aanhangerrijbewijs en de meeste hebben genoeg ruimte voor een keukentje, bestek en allemaal andere dingen die je anders achter in je auto moet proppen. Je zou zeggen dat er wel gegadigden voor zijn.

Soms hebben ze wel wat liefde nodig

Kijk er niet raar van op als de goedkope vouwwagens wat liefde en aandacht nodig hebben. Een vers setje banden voordat je op vakantie gaat en een korte inspectie van het onderstel, dat is nooit een slecht idee. Heel duur kan het allemaal niet zijn. Een beetje goede tent voor vier personen kost je ook al snel 500 euro. Of gooi je gereedschap, reservewielen en extra litertjes olie achterin en gebruik je vouwwagen als overnachtingsplek en klushonk voor je tripje naar de Nürburgring.