Waar kun je (gratis) F1 kijken in 2022?

Deze week werd de bom gedropt: Ziggo gaat geen F1 meer uitzenden vanaf volgend jaar. Nordic Entertainment Group (NENT) bood grof geld op de uitzendrechten van F1. Zij willen de races aanbieden op hun eigen streamingdienst Viaplay, een soort tegenhanger van Netflix of Videoland. Wil je F1 kijken in 2022, dan mag je dus een betaald abonnementje nemen op Viaplay. De nieuwe dienst lanceert volgend jaar in Nederland. Gelukkig is er ook een optie om gratis F1 te kijken in 2022, al is het maar voor een paar races.

F1TV in Nederland

Er is veel gespeculeerd over de toekomst van F1TV in Nederland. F1TV is de officiële streamingdienst van F1 zelf, waarop je tegen betaling alle trainingen, kwalificaties en de wedstrijden kunt kijken. In andere landen verdween de app, maar in Nederland zal F1TV gewoon beschikbaar blijven. Je kunt dus ook F1 kijken in 2022 via de betaalde app van F1TV. Wie alleen de races hoeft te zien, betaalt 26,99 euro per jaar. Wie alles wil volgen, moet 64,99 euro betalen.

Waar kun je gratis F1 kijken in 2022?

NENT betaalde flink wat miljoenen voor de uitzendrechten van F1. Je zou dus verwachten dat gratis F1 kijken er niet bij zit. Gelukkig hebben we goed nieuws, want elk jaar biedt de streamingdienst Viaplay zes races gratis aan in Nederland. De GP van Nederland op Circuit Zandvoort zal een van die gratis races zijn. De andere vijf gratis F1-races moeten nog worden bekendgemaakt. De kosten van Viaplay in Nederland zijn nog niet bekend.

Nederlands commentaar en een studio

Op Ziggo luisterde je naar Olav Mol en Jack Plooij tijdens de race, en natuurlijk naar Robert Doornbos en consorten in het Formule 1 Café. Wie er allemaal meeverhuist naar Viaplay is nog niet bekend – waarschijnlijk zijn de onderhandelingen nog druk bezig. Wel belooft NENT dat er Nederlands commentaar van wereldklasse zal zijn en dat er een studioprogramma komt. Naar verwachting zullen we dus wel een paar bekende gezichten zien.

Nederlandse series op Viaplay

NENT wil met Viaplay niet alleen de F1-fans over de streep trekken. Ze willen een volwaardige concurrent zijn voor alle andere streamingdiensten. Daarom komen er ook Nederlandse ‘Viaplay Originals’, dus zelfgemaakte series en films. Ook heeft NENT de uitzendrechten voor de Bundesliga in handen, dus je hoeft Viaplay niet alleen te nemen om F1 te kijken in 2022; ook voor voetbal kun je er terecht.