Waarom agenten de achterklep aanraken in de VS

Dit is zo’n gevalletje ‘nu je het zegt’. Het was ons ook niet eerder opgevallen, maar als je filmpjes kijkt van auto’s die staande worden gehouden in Amerika, raakt de agent vaak even de achterklep aan, of het achterlicht. Dit is geen bijgeloof of een manier om de statisch elektriciteit te ontladen – dit is onderdeel van hun werkwijze. Onder aan de pagina zie je een compilatie-video met wat we bedoelen.

Waarom agenten de achterklep aanraken in de VS

Tegen News 6 vertelt agent Steve Montiero dat er meerdere redenen zijn. Om te beginnen willen ze zeker weten dat de achterklep dicht is en dat er niemand uit komt gesprongen. De tweede reden is het achterlaten van vingerafdrukken. Door een stevige handafdruk op de klep te zetten, markeren ze de auto. Mocht de auto vluchten of er iets met de agent gebeuren, dan hebben ze later bewijs dat het deze auto was.

Niet alle agenten

Niet iedereen is het eens met deze theorie. Hoewel het een agent is die het in de alinea hierboven bevestigt, claimt YouTube-politieagent Mike the Cop dat het volledige onzin is. Volgens hem wordt agenten niet geleerd om vingerafdrukken achter te laten, in ieder geval niet meer bij moderne politieopleidingen. Waarschijnlijk is het tegenwoordig meer gewoonte of traditie, net als wiebelen aan de dakkoffer en even hardop ‘die gaat nergens heen’ uitspreken. Een belangrijke laatste stap.

Politieagenten in Nederland

Bij Blik op de weg zagen we nooit een agent zijn hand op de achterkant van een auto leggen. Een woordvoerder bevestigt dit aan TopGear: ‘Deze handelswijze is binnen de Nederlandse politie niet gebruikelijk en wordt als zodanig dan ook niet ten gevolge van het algemeen beleid uitgeleerd en toegepast. Wellicht ligt de oorzaak daarin dat omstandigheden en gebeurtenissen volgend op staandehoudingen tussen de VS en Nederland sterk verschillen.’

De achterklep aanraken bij een stop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *