Hoewel elektrisch rijden steeds populairder wordt, blijft het grootste deel van de mensen voorlopig nog benzine of diesel tappen bij de pomp. Hobbyisten, die misschien doordeweeks elektrisch rijden, blijven het liefst tot het einde der tijden het spul verstoken in hun projectauto. Voor het grootste deel van de automobilisten hebben we helaas slecht nieuws: de brandstof blijft waarschijnlijk aan de prijs. De adviesprijs van benzine ligt rond de 2 euro momenteel. Dit is waarom benzine duur blijft.

Waarom is benzine duur in Nederland?

Laten we beginnen met de dorst in Nederland en België: die is niet groot genoeg om de prijs drastisch te beïnvloeden. Overigens is het aantal gereden kilometers in Nederland weer redelijk op niveau met vóór de coronatijd. Toen de vraag naar benzine vorig jaar wereldwijd enorm afnam, daalde de prijs enorm. De olielanden gingen toen minder produceren, waardoor de prijs voor een olievat juist weer toenam toen de vraag steeg.

Wat is dan wel de reden?

Een grote oorzaak blijven de accijnzen in Nederland, maar dat is bekend. Volgens Erik de Vries van NOVE (Nederlandse Organisatie voor Energieleveranciers) worden de landen binnen de OPEC het niet eens over hoeveel olie er uit de grond moet komen. Dat zegt hij tegen BNR. OPEC staat voor Organization of the Petroleum Exporting Countries, of gewoon Organisatie van olie-exporterende landen. In de Verenigde Arabische Emiraten willen de landen binnen de OPEC de oliekraan dichthouden. Hierdoor blijft de prijs hoog.

Geen hulp uit Amerika

De VS is geen lid van de OPEC en zou nu normaal het gat in de vraag vullen. Het probleem is dat de nieuwe president Biden een stuk minder happig is op het aanboren van nieuwe oliebronnen, meent De Vries. Ook sluiten de banken in Amerika minder snel leningen af voor oliebedrijven. Volgens De Vries kan het heel goed zijn dat 2 euro per liter de norm blijft door de aanhoudende olieschaarste en de stijgende belastingen in Nederland.