Wanneer worden elektrische auto’s betaalbaar?

De definitie van ‘betaalbaar’ is voor iedereen anders. Je neefje van vijf moet aan een ijsje waarschijnlijk 25 procent van zijn volledige netto inkomen spenderen, terwijl jij het minder voelt. Waar iedereen het over eens is, is dat elektrische auto’s duurder zijn dan vergelijkbare benzineauto’s. BloombergNEF, de onderzoekstak van het gelijknamige nieuwsbedrijf, deed onderzoek naar wanneer elektrische auto’s betaalbaar worden.

Wanneer worden elektrische auto’s goedkoper dan benzineauto’s?

Volgens BNEF is 2026 het omslagpunt. Dan zijn elektrische auto’s in de middenklasse net zo duur om te produceren als benzine- en dieseltegenhangers. Kleine auto’s worden in 2027 net zo betaalbaar. De prijs vóór belastingen voor een middenklasser is dan gemiddeld 19.000 euro. In 2030 kost deze middenklasser nog maar 16.300 euro, terwijl benzine- en dieselauto’s even duur zouden blijven.

Geen benzineauto’s meer

De prijskoersen sluiten aan bij veel van de gemaakte plannen. Er zijn automerken, zoals Ford, die in Europa vanaf 2030 alleen nog maar elektrische personenauto’s willen verkopen. Ook Land Rover verwacht geen benzinespul meer te slijten in 2030. In Engeland willen ze de nieuwverkoop van auto’s met brandstofmotor dan ook verbieden vanaf 2030. In Europa moeten automerken ook steeds meer elektrische auto’s verkopen om aan de strenger wordende uitstooteisen te voldoen.

Sommige elektrische auto’s zijn al betaalbaar

Voor minder dan 20.000 euro koop je nu al een Dacia Spring, de goedkoopste elektrische auto van Nederland. Voor dat bedrag hoef je geen overdaad aan luxe of een extreme actieradius te verwachten. De auto’s die in 2026 onder de 20.000 euro duiken, zullen ongetwijfeld een stuk praktischer inzetbaar zijn voor de meeste mensen. De lage prijs van Dacia geeft wel aan dat we al serieus onderweg zijn naar een betaalbare elektrische auto die jouw benzineauto volledig kan vervangen. Of hoop je eerder op synthetische brandstoffen of waterstof?