Zo lang gaan banden en remmen van politieauto’s mee

Zo lang gaan banden en remmen van politieauto’s mee

Onlangs lieten we alvast de nieuwe Audi A6 van de politie zien. Sinds 2018 zet de politie de Audi’s in als Snelle Interventievoertuigen (SIV’s). Elke keer als er nu een A6 aan vervanging toe is door leeftijd, schade of kilometerstand, wordt hij vervangen door een A6 van de nieuwste generatie. Robert Doornbos mocht in een SIV over Circuit Zandvoort rijden (ja, de foto hierboven is op Assen) en daar kwam een interessante video van Politievlogger Jan-Willem uit.

Zo lang gaan banden en remmen van politieauto’s mee

Een rij-instructeur van de politie vertelt Doornbos over hoe lang het materieel van de agenten meegaat. Zo mogen de Audi’s ongeveer 160.000 kilometer hun blauw-met-rode strepen dragen voordat ze vervangen worden door een nieuw exemplaar. In hun politiecarrière verslijten de stationwagens bijna 30 setjes banden, want het rubber gaat 5.000 tot 6.000 kilometer mee. Op Zandvoort zou dat 1.395 rondjes zijn, als ze niet constant doorstampen.

De remblokken gaan minder lang mee. Al na 3.000 kilometer is het tijd voor een nieuw setje remblokken rondom. De schijven gaan elke 6.000 kilometer, waarschijnlijk samen met de banden, onder de auto vandaan. Uiteraard is het zo dat de spullen niet helemaal tot het canvas worden opgereden. De auto’s moeten altijd klaar zijn voor een achtervolging, dus de politie zal veel preventief onderhoud uitvoeren.

Waarom gaan de banden en remmen zo kort mee?

Logischerwijs wordt er geregeld pittig doorgereden met de Audi’s van de politie, daar zijn het immers Snelle Interventievoertuigen voor. Maar ook het gewicht van de auto’s speelt een grote rol. De remmen moeten zo’n 2.200 kilo tot stilstand brengen en de banden moeten hetzelfde gewicht door de bochten sleuren. De dieselmotoren genereren 272 tot 286 pk (afhankelijk van de generatie A6) en dat telt uiteraard ook mee.

Robert Doornbos in de Audi A6 van de politie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *